English

Demonstraties maken toegankelijkheid toegankelijk

Het toegankelijk maken van websites en platformen voor mensen met een beperking, voelde voor mij altijd als het minst toegankelijke onderdeel van web-ontwikkeling. Iedere keer als ik begon met het lezen van de WCAG (de belangrijkste toegankelijkheid richtlijnen), stopte ik na een paar alinea's. Het is veel, taai en daardoor lastig te overzien.

Ik ben een ontwikkelaar. Niet een jurist. Mijn nieuwsgierigheid wordt getriggerd door interessante problemen om op te lossen. Niet door richtlijnen om aan te voldoen. Richtlijnen helpen om organisaties verantwoordelijk te houden aan een minimale standaard. Om ontwikkelaars als mij toegankelijkheid echt te laten begrijpen, heb je een andere aanpak nodig.

Voorbeeld demonstratie

Een tijdje terug ontdekte ik een YouTube video van UsableNet. Hierin demonstreren ze hoe een blind persoon het internet gebruikt. Ze laten zowel een toegankelijke als een ontoegankelijke website zien.

Demonstraties als dit triggeren mijn nieuwsgierigheid. De video gaat niet over regels. Het gaat over mensen en de problemen die zij ervaren.

Zo had ik weleens gehoord dat beschrijvende kopjes (headings) belangrijk zijn voor toegankelijkheid. Maar ik begreep nooit echt waarom. De video laat zien hoe een blinde gebruiker bij het openen van een site eerst door alle kopjes heen gaat om een gevoel voor de pagina te krijgen.

Sinds het kijken van deze video, is mijn heading-gebruik beter geworden. Door écht te begrijpen welk probleem ik oplos, voelt toegankelijkheid toegankelijk.

Conclusie

Ik zou het tof vinden om meer te leren van mensen met een beperking zelf. Met behulp van échte demonstraties en échte ervaringen. Ik geloof erin dat demonstraties zoals hierboven het internet voor iedereen beter maken.

Bedankt voor het lezen! Heb je vragen, feedback of ideeën die je graag wilt delen? Voel je vrij om mij te mailen op vic@vic-luijkx.nl 🙂.