English

De digitale boekenlegger

Toen ik op de basisschool wat moeite had met lezen, gaf een juf het advies om tijdens het lezen een boekenlegger onder iedere regel te houden en deze steeds mee te bewegen.

Al snel stopte ik hiermee. Iedere keer die boekenlegger bewegen was een gedoe. Maar eerlijk is eerlijk, steeds zien waar je was, gaf wel meer rust in het lezen.

Sinds een half jaar gebruik ik Readwise Reader. Dit is een app waarin je artikelen verzamelt, leest en markeert. De app heeft iets wat mij doet denken aan de boekenlegger van vroeger. Ze laten met een balk aan de zijkant zien waar je bent. Met behulp van pijltoetsen navigeer je vervolgens door het artikel heen.

Voorbeeld van balk naast tekst in Readwise Reader

Dit principe werkt voor mij zo fijn dat ik ieder online artikel eerst in Reader zet voordat ik begin met lezen. Hierdoor vroeg ik mij af:

Waarom doen meer websites dit niet?

Om het concept beter te begrijpen, heb ik het ontwikkelt voor deze website. Als je dit op een computer leest, kun je met pijltoetsen door het artikel navigeren.

Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt. Maakt dit lezen toegankelijker? Zouden websites als NOS.nl dit ook toe moeten passen? Of leidt het vooral af?

Bedankt voor het lezen! Heb je vragen, feedback of ideeën die je graag wilt delen? Voel je vrij om mij te mailen op vic@vic-luijkx.nl 🙂.