UX-experiment: de digitale leeslineaal

Toen ik op de basisschool mijn dyslexieverklaring kreeg, gaf een juf het advies om tijdens het lezen een papiertje onder iedere regel te houden en deze steeds mee te bewegen.

Al snel stopte ik hiermee. Iedere keer dat papiertje bewegen was een gedoe. Maar eerlijk is eerlijk, steeds zien waar je was, gaf wel meer rust in het lezen.

Sinds een half jaar gebruik ik Readwise Reader. Dit is een app waarin je artikelen verzamelt, leest en markeert. Het programma heeft iets wat mij doet denken aan het papiertje van vroeger. Ze laten met een balk aan de zijkant zien waar je bent. Met behulp van pijltoetsen navigeer je vervolgens door de pagina heen.

Screenshot Readwise Reader

Dit principe werkt voor mij zo fijn dat ik ieder online artikel eerst in Reader zet voordat ik begin met lezen. Hierdoor vroeg ik mij af: waarom doen meer websites dit niet?

Om het concept beter te begrijpen, heb ik het ontwikkelt voor deze website. Als je dit op een computer leest, kun je met pijltoetsen door het artikel navigeren.

Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt. Maakt dit lezen toegankelijker? Zouden websites als NOS.nl dit ook toe moeten passen? Of is het overbodig?