English

Papier is een goede bron van inspiratie

Stel je voor dat je een vacature-app ontwerpt. Je gebruikers beoordelen veel sollicitanten. Ze willen deze lange lijsten terugbrengen naar een handvol potentiële kandidaten.

Een gebruikersinterface van een app die je hiervoor gebruikt, is waarschijnlijk gebaseerd op een tabel. Als ontwikkelaars zijn we geneigd om interfaces met tabellen te bouwen. Tabellen komen overeen met onze manier van denken. Vanuit een database.

Voorbeeld van een tabel met sollicitaties

Voorbeeld gebaseerd op TailwindUI.

Telkens wanneer ik mezelf betrap op het nabootsen van een database in een interface, stel ik me voor hoe de informatie 50 jaar geleden zou zijn beheerd. Toen papier nog de manier was om informatie te organiseren.

In dit geval zou iemand waarschijnlijk een grote stapel CV's op een bureau hebben liggen. En deze één voor één doornemen. De CV's van mensen die interessant zijn, zouden naar de ene kant van de tafel gaan. Terwijl de niet-interessante CV's aan de andere kant worden gelegd.

Dit gedachte-experiment heeft waarschijnlijk swipen op Tinder geïnspireerd. En wellicht inspireert het jouw volgende ontwerp ook.

In plaats van het maken van een tabel om CV's selecteren, zou ik waarschijnlijk één lange pagina maken waarin mensen door alle CV's scrollen en interessante sollicitanten apart leggen. In een wireframe kan dit er als volgt uitzien:

Voorbeeld wireframe

Bijna alle apps die ik graag gebruik, zijn gemaakt door een ontwerper die buiten kaders van de database heeft gedacht. Het gebruik van papier als inspiratiebron is een geweldige manier om dit te doen.

Bedankt voor het lezen! Heb je vragen, feedback of ideeën die je graag wilt delen? Voel je vrij om mij te mailen op vic@vic-luijkx.nl 🙂.